Soba seçiminde hoşunuza giden modelin yanında o sobanın bulunduğu oda için yeterli ısı kapasitesine sahip olup olmaması da önemlidir. Ne kadar bir kapasiteye ihtiyacınız olduğunu bulmak için aşağıdaki hesaplamayı kullanabilirsiniz.

İhtiyacınız olan ısı çıkışının hesaplanması; Dışarısının 0 derece olduğu varsayımı altında, 21/22 derece konforlu bir oda ısısı elde etmek için, her 14 metreküp için 1 KWısıya ihtiyacınız olacaktır. İhtiyaç duyduğunuz ısı kapasitesini hesaplamak için aşağıdaki örneği kullanabilirsiniz.

Odanızın eni,boyunu ve yüksekliğini çarparak metreküp olarak hacmini bulunuz. Örneğin: 6,5 metre (en) x 4,5 metre (boy) x 2,4 metre (yükseklik) ölçülerinde bir odanın ,70.2 metreküp hacmindeki alanını ısıtmak için yaklaşık 5 KW ısı çıkışlı bir sobaya ihtiyacı vardır.

Daha az yakıt kullanmak kaydıyla daha yüksek kapasitede bir soba da kullanabilirsiniz. Deneyimlerinizle rahat edeceğiniz yakıt miktarını belirleyebilirsiniz. Pencere sayınıza ve odanızın yalıtımına göre ısı çıkışı ihtiyacınız artabilir.

Odun ya da kömür?

Öncelikle ne tip yakıt yakmak istediğinize karar vermelisiniz. Bunun nedeni odun ve katı yakıtlı sobalarının maksimum verim için farklı ortama ihtiyaç duymalarıdır.

Odun alttan herhangi bir hava almadan kendi kül yatağı üzerinde en iyi yanar. Bu şekilde yavaş ve daha uzun sürede yanar. Kömür alevi canlı tutmak için yakıtı külün üzerinde tutarak havanın alttan dolaşmasını sağlayacak bir ızgaraya ihtiyaç duyar. Eğer kömür yakmayı düşünmüyorsanız sadece odun yakan modeller sizin için idealdir. Fakat kömür yakacaksanız verim, güvenlik ve uzun ömür için katı yakıt sobalarımızdan seçmelisiniz.

Katı yakıt sobalarımızın çoğu alt ızgaranın pozisyonu değiştirilerek kolaylıkla odun ya da kömürü en ideal şekilde yakmaya ayarlanabilir.

Merkezi ısıtma sisteminizin kalbi kat kaloriferi sobaları

Kat kaloriferinin çalışma mekanizması

Genleşme tankı gidiş - dönüş hattı:

Genleşme tankına giden hat mutlaka yukarı doğru çıkmalıdır. Suyun ısındıkça yükselmesi prensibiyle çalışan bu hatta kesinlikle aşağı doğru dönüşler olmamalıdır. Tanka giden hattın sürekli yükselecek şekilde montajı yapılmalıdır. Kullanılacak plastik borunun ideal çapı 32 mm. dir. Termostat genleşme tankı gidiş hattına bağlanmalıdır, bu bağlantı için dikkat edilmesi gereken nokta; termostat ile soba arasında başka bağlantısı borusu olmaması ve termostat elektrik bağlantısının C-2 şekilde yani su ayarlanan sıcaklığa ulaştığında çalışacak şekilde yapılmasıdır. Su istenilen ısıya ulaştığında, termostat sirkülasyon pompasını devreye sokarak suyun ısındıktan sonra sistemde dolaşımını sağlar. Böylelikle su soğukken sistemde dolaşmayacağından, sistem korozyona karşı korunmuş olur. Soba ile genleşme tankı arasına asla vana koyulmamalıdır.

Bu hatta bir de doğal dönüşüm radyatörü bağlanmalıdır. ( Doğal dönüşüm radyatörü daha öncede anlattığımız sistemin sigorta kısmıdır. Burada sobada fazla ısınan ve veya sirkülasyonu sağlanamayan suyun sobada durmak yerine genleşme tankına doğru hareketini sağlar. Isınan hava yükselir mantığıyla çalışmaktadır. %10 kapasitelide kasıt yaklaşık 8 metre tül radyatör var ise 80 cm lık bir radyatörün yeteceğini anlatır. Sobanın bir üst katındaki radyatörün olması tavsiye edilir. Soba yakıldıktan sonra ilk bu radyatör ısınır.) Bu radyatörün boyutu seçilirken sistemde bağlı radyatörlerin %10 kadar kapasiteli olmasına dikkat edilmelidir. Düşeyde sobadan yüksekte, yatayda mümkün olduğunca sobaya yakın bir yerde durmasına dikkat edilmelidir. Panel radyatör ya da havlupan kullanılabilir. Sistemde ısınan suyun genleşme tankına ulaşmadan önce bu radyatörde dolaşıp ısıyı boşaltması sağlanır. Böylelikle elektrik kesintisi, pompa arızası vb. gibi durumlarda sistem tamamen güvenlidir, sobanız yanmaya devam etse de sisteme zarar vermez.

Genleşme tankı, su ısınınca genleşmeyle oluşan hacim farkını ve radyatörlerin havası alınırken kullanılan suyu dengelemek için kullanılır.

Termostat, sistemdeki suyun sıcaklığını algılayarak sirkülasyon pompasını kontrol eden mekanizmadır. (1 MIT termostat)

Doğal dolaşım radyatörü, ekstra oluşan ısıyı boşaltmaya yarar.

Gidiş ve dönüş hatları çapraz bağlanmalıdır.

Radyatör gidiş – dönüş hattı:

Radyatörlere giden hatta kapasiteye uygun seçilmiş sirkülasyon pompası bağlanır. Dönüş hattının en alt noktasına boşaltım vanası eklenir. Dönüş hattına, dönüş suyu sıcaklığı bilgisini görmek için termometre bağlanabilir. Mevcut radyatörlere bağlantı yapılacaksa sobaya en yakın radyatörden sisteme dahil olunur. Kullanılmakta olan kombi cihazı korunmak isteniyorsa gidiş ve dönüş hatlarına vana konarak korunabilir ancak iki sistem aynı anda çalıştırılamaz. Radyatör hattında 25 mm boru kullanılabilir.

Sirkülasyon pompası, kapalı bir tesisat içindeki suyun devir daimini sağlar. (Wilo veya Grundfos)Termometre, suyun sıcaklığını ölçer.

Gidiş ve dönüş hatları çapraz bağlanmalıdır.